16 Haziran 2011 Perşembe

John Grisham'dan Yazarlara Öğütler

Polisiye ve casusluk romanlarının ünlü yazarı John Grisham'a (Şirket, Pelikan Mektubu, Müşteri) 2006 yılında ABD'de katıldığı bir televizyon programında genç yazarlara ne tür öğütler vermek istediği sorulduğunda, her şeyden önce kendilerine yazarlıktan başka bir meslek bulmalarını önerir. Bir yazar olmadan önce bazı şeylerin yaşanmış olması gerektiğini anlatan usta yazar, bir şey anlatabilmek için bir şeylerin yaşanmış olması gerektiğini söyler.  Dünyayı görmeden, insanları tanımadan, aşk, kalp kırıklığı gibi bir takım duygusal deneyimleri yaşamadan yazar olmanın umutsuz bir çaba olacağını anlatır. "Dünyada ait olduğunuz yer neresi, onu bulmalısınız," der.

Aynı zamanda yağmurlu bir günde sırtınızı dayayabileceğiniz bir güvencenizin olması gerektiğini söyler John Grisham. Hayattaki en temel ihtiyaçları güvence altına aldıktan ve sabit bir gelire sahip olduktan sonra, ciddi bir yazarlık kariyerinin düşünülebileceğini anlatır.

Yazarlığa başlarda sadece bir hobi gözüyle bakmak gerekir der Grisham; gün içerisinde bulduğunuz boş vakitlerde, günde bir sayfa bile yazmanın iyi bir başlangıç olduğunu söyler.  Kendisi yazarlığı temel mesleği haline getirmeden önce profesyonel bir avukat olarak çalışıyordu, ve sabit bir işi olmasına rağmen, her gün yazmaya devam ediyordu. Ancak Grisham'a göre, günde bir sayfa bile yazmayan bir kişin, günün birinde bir yazar olabilmesi oldukça uzak bir hayaldir. Günde bir sayfa yazmak  zamanla bir alışkanlığa dönüşecektir, ve günün birinde geri dönüp bakıldığında, üstüste birikmiş yüzlerce sayfanın olduğu görülecektir.

Charlie Ross, 2006 - John Grisham'ın Genç Yazarlara Öğütleri
http://www.charlierose.com/view/clip/9507

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder